30 Ιουνίου 2013

ΙΛΙΑΔΑ - Μ Τειχομαχία ( Μάχη γύρω από το αχαϊκό τείχος )








Στο τρωικό πεδίο συνεχίζεται η υποχώρηση των Αχαιών. Η μάχη μαίνεται και οι Τρώες βρίσκονται
κιόλας  μπροστά στην προστατευτική τάφρο του Αχαϊκού τείχους.  Ύστερα από  πρόταση  του Πολυδάμαντα,
φίλου του Έκτορα, επιχειρούν να διαβούν την τάφρο πεζοί, χωρισμένοι σε πέντε ομάδες, κάθε ομάδα με τον αρχηγό της. Ενώ ο Έκτορας ετοιμάζεται να περάσει την τάφρο, ένα δυσοίωνο σημάδι εμφανίζεται: Ένας αετός πετά ψηλά  κρατώντας στα νύχια του  ένα πληγωμένο φίδι.  Το ιερό πτηνό του Δία όμως δεν καταφέρνει να νικήσει ολοκληρωτικά το θύμα του.
Ο αετός τραυματίζεται απ’ αυτό και το αφήνει να πέσει αιμόφυρτο ανάμεσα στους Τρώες. Εξαιτίας του κακού οιωνού ο Πολυδάμαντας συμβουλεύει να μην προχωρήσουν. Ο Έκτορας όμως έχει εμπιστοσύνη στο Δία και απαντά χωρίς ενδοιασμούς στο φίλο του:  «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».Ο αγώνας συνεχίζεται και οι Τρώες πιέζουν όλο και περισσότερο τους Αχαιούς. Μια πρώτη επίθεση του Έκτορα αποκρούεται. Την ίδια τύχη θα έχει και η επίθεση του Σαρπηδόνα. Τη στιγμή που οι δυο Αίαντες απωθούν την επίθεση του Σαρπηδόνα, σε άλλο σημείο του τείχους ο Έκτορας ρίχνει τεράστιο λίθο και γκρεμίζει μια πύλη του στρατοπέδου. Ο Έκτορας κάνει τη θριαμβευτική του είσοδο, ενώ τον ακολουθούν οι Τρώες και απωθούν τους Αχαιούς στα πλοία. Αυτή είνια η κρισιμότερη στιγμή για τους Αχαιούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"ΛΑΓΟΙ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ"

Υπερβολικές, ανέφικτες, μη πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις ή δωροδοκίες. Ο λαγός παλιότερα ήταν μέσο δωροδοκίας - ως δυσεύρετος- γιατί μόνον...